Sportevenemang i Sverige

Sverige är en fantastisk idrottsnation som trots sin lilla storlek har flera duktiga idrottare. I Sverige anordnas det varje år olika sportevenemang inom alla möjlig sporter där dem främsta kanske är inom fotboll, hockey, dressyr men också mycket annat. Denna artikel kommer att handla om några av dem större sportevenemang i Sverige.

Ett land med många sportevenemang

I Sverige sker det flera mindre men också större sportevenemang för både unga och vuxna. Vissa evenemang som den årliga Gothiacupen som är en turnering inom fotboll för ban och unga samlar barn från hela världen. Detta och många fler olika stora evenemang sker runt om i landet. Fotboll, hockey, bandy och golf dominerar då det är just de sporter som har flest utövare i landet där också tennis är en sport där det anordnas internationella evenemang på svensk mark.

Fotboll är Sverige kanske mest populära sport och varje år spelas den allra högsta ligan som heter Allsvenskan. Turneringen samlar dem allra bäst lag där målet är att antigen vinna hela turneringen eller komma bland dem bästa, och detta inte bara för vinstens skull utan också att man då kan kvalificera sig för spel ute i Europa och dem högsta mästerskapen.

Finalen i Allsvenskan brukar vara en av dem största sportevenemang som sker i landet med tusentals tittare både på plats men också via andra kanaler. Trav är väldigt populärt i Sverige och svenska kuskar är bland världens bästa. Varje år sker det internationella evenemanget Elitloppet som är en av världens mest betydelsefulla och största tävlingar inom just trav. För att delta på Elitloppet behöver man kvalificera sig och det är kuskar och hästar från hela världens om slåss om potten som ligger på 3 miljoner kronor. Ett oerhört stort evenemang som lockar tittare från hela världens.

Från fotboll till golf

Från fotboll till golf
Från fotboll till golf

Som tidigare nämnt i artikel som anordnas världens största fotbollsturnering för barn och unga och det sker varje år i Göteborg. Evenemanget är av internationell karaktär där flera tusen lag spelar från ca 75 olika länder vilket gör detta evenemang till det största för barn och unga men också ett av dem största evenemangen överhuvudtaget. Under dess dagar då turneringen sker så samlas 10 000 tals åskådare, föräldrar, vänner och andra för att se nästan 5000 matcher som spelas mellan lagen.

Tennisveckan i Båstad är ett återkommande evenemang som sker årligen i samband med Swedish Open som är i sin tur en APT-turnering. Förutom tennis så anordnas det även fester, tävlingar och mycket annat som lockar tusentals människor världens över och inte minst Stockholmare. Man räknar med att ca 100 000 människor befinner sig nere under Tennisveckan vilket gör detta till ett av landets största sportevenemang.

Scandinavian Mixed är en årlig golftävling som sker i Sverige och är en del av PGA European Tour vilket gör det till en professionell tävling. Själva tävlingen sker i Sverige men på olika banor från år till år och man samlar både inhemska men också internationella spelare inom just golf. Tävlingen bedöms som att vara kanske den störst i Norden och lockar till sig hundratals med spelar och tusentals åskådare vilket gör Scandinavian Tour till ett av landets största sportevenemang.