Soteleden – västra Sverige när det är som bäst

Soteleden erbjuder 70 km vandring i vacker natur. Eftersom den är uppdelad i hela 20 etapper finns det möjlighet att uppleva leden för alla. Leden går genom två naturreservat och på vägen passerar man flera roliga ställen att stanna till på. Här kan man kombinera, vacker utsikt, god mat och sevärdheter i ett och samma paket.

Leden börjar i Bovallstrand i norr och tar en ner till Kungshamn och Smögen i söder. Den bjuder på hisnande vyer och terrängen kan vara lite knepig bitvis, men inte svårframkomlig. Möjligheten till de korta etapperna gör det ändå möjligt för mer ovana vandrare att gå en sträcka. Det finns flera bra sevärdheter längs med leden och här går det att kombinera vandring med skönt och avkopplande boende på hotell eller vandrarhem.

Nordens Ark – en djurpark för att bevara djurarter

Ett besök på Nordens ark rekommenderas verkligen. Här kan du genom ditt besök bidra till att utrotade arter i världen gynnas. Det är nämligen det som är Nordens arks främsta mål. Med 80 olika djurarter går det lätt att spendera en hel dag med att titta på de olika djuren. Djurparken ligger längs med leden och för den som vandrar kan det vara ett roligt stopp på vägen. Här finns dessutom boende med frukostbuffé och möjligheten att ta sig ett dopp i badplatsen som ligger precis utanför hotellet. Stiftelsen som driver djurparken jobbar med att förbättra över hela världen för utrotningshotade arter och jag personligen tycker att det är ett bra sätt att bidra genom att besöka parken.

Ramsviks naturreservat

Det här är lätt  att ströva och behagligt att vandra genom. Naturreservatet bjuder också på en camping och stugby vilket är skönt när man är ute och vandrar. Det blir betydligt mindre packning att bära med sig än om man ska tälta. Självklart har det sin charm och att tälta på platser som Ramsvik är fantastiskt liksom de flesta andra naturreservat. För mig som vandrar lättare är det ändå smidigare att bo på ett ordnat boende och en led som Soteleden bjuder verkligen in. Ramsvik kallas ofta för Klippornas rike och har man väl tagit sig hit förstår man precis varför. Ett extra plus är att Ramsvik är tillgängligt även för handikappade och handikappanpassade naturreservat finns det inte så många av. Ramsvik är också känt för sina fantastiska naturbetesmarker och med man vandrar igenom är det verkligen allt det otroligt vackra man slås av.

Bua hed naturreservat

Det här är det andra naturreservatet längs med leden och utsikten över det fantastiska fjordliknande landskapet är otrolig. Här finns mängder med badplatser för den som gillar att bada. Varma dagar kan det dessutom vara skönt att ta ett dopp på vägen. Bua hed är välbevarat och reglerna är strikta här. Landskapet består av kustljunghed och just det faktum att den ligger på sandavlagringar gör området känsligt. Samtidigt har skyddandet av det gjort att allt är välbevarat och naturen känns orörd. Det är en fantastisk plats att vandra på.

Jag gillar Soteleden för att den ger alla chansen att få uppleva fantastisk vandring även om man är ovan.