Sevärdigheter i Uppsala

Det finns många anledningar till att göra ett besök i Uppsala. Ta del av kulturella skatter som Uppsala domkyrka och Upplandsmuseet, eller strosa runt och titta på fina växter i den botaniska trädgården.

Uppsala Domkyrka

Uppsala domkyrka är sannerligen väl värt ett besök. Med sina 118,7 meter är det den högsta kyrkan i Skandinavien, och den utgör en imponerande syn. Bygget påbörjades omkring år 1270 men tornen byggdes inte förrän på 1400-talet. Under åren som har gått har kyrkan renoverats och utseendet har förändrats till viss del. Den vackra och gotiska stilen finns dock bevarad än idag. Den gotiska stilen är också en av anledningarna till att kyrkan har fått sitt unika utseeende och är så lätt att känna igen. Den är också en anledning till att så många människor väljer att besöka kyrkan varje år. Om man vill lära sig mer om den vackra byggnaden kan man välja att delta i en guidad visning. Då får man dessutom möjlighet att ställa sina frågor direkt till en kunnig guide. För den som vill besöka kyrkan räcker det med att ta en tur till Domkyrkoplan, som ligger centralt i Uppsalas stadskärna.

Uppsala Domkyrka
Uppsala Domkyrka

Upplandsmuseet

För den som är intresserad av kultur och konst så är Upplandsmuseet en trevlig sevärdighet. Museet består av 4 olika våningar och innehåller utställningar som passar både små och stora. Vissa utställningar hos Upplandsmuseet är permanenta medan andra är tillfälliga och byts ut med jämna mellanrum. Bland de permanenta utställningarna får man möjlighet att lära sig mer om Uppsalas historia och få mer information kring Uppland. På museet finns det också olika program och aktiviteter som man kan ta del av som besökare, som till exempel gammeldans. Under året finns det dessutom mängder med andra spännande aktiviteter och visningar som passar hela familjen. För den som vill äta något under sitt besök finns det ett cafe som serverar enklare rätter. Museet ligger centralt i Uppsala och entren är gratis för alla besökare.

Botaniska trädgården

I Uppsalas botaniska trädgård kan man hitta ett stort utbud av spännande och annorlunda växter. Trädgården bedriver dessutom flera bevarandeprojekt, vilket gör att man kan både se och lära sig mer om växter som är utrotningshotade. Under vår och sommarmånaderna finns det även möjlighet att äta på restaurang eller cafe inne på trädgårdsområdet. Toppen för den som är sugen på något gott. Den botaniska trädgården har också en liten affär där man kan köpa med sig en souvenir. Man kan också handla olika växter och fröer, och annat som kan behövas för att ta hand om sin trädgård. Den botaniska trädgården är öppet året runt, och ligger i närheten av Uppsala centrum. För att ta sig dit kan man ta stadsbussen som stannar i anslutning till trädgården. Det finns också parkeringsmöjligheter i närheten om man vill åka dit med sin egen bil. Det är gratis inträde till själva trädgården, men om man vill besöka det tropiska växthuset så kostar det 50 kr för vuxna. Barn upp till 17 år går in gratis.