Sevärdheter på Gotland

Det är många som väljer att åka utomlands när de har semester. Men varför åka till ett annat land när det finns så mycket man kan se i Sverige? Istället för att ta en vecka i Thailand, ta en vecka på Gotland. Det finns massor att se och göra där.

Ta med barnen

Lummelundagrottan är ett populärt resmål för alla åldrar. Där får man se olika fossiler, vissa märkligare än andra, droppformationer och lära sig om Gotlands geologiska historia. Det finns möjlighet att klättra på deras roliga klättervägg. Efter en dag i Lummelundagrottan så kan man ta nästa på Mix ranch. Där finns det massor med saker att göra. Däribland minigolf, frisbee, lekparker och man kan ta sig ett dopp i deras pooler. Här finns det också möjlighet att sova över, antingen om man slår upp ett tält i deras camping eller om man hyr en stuga i deras stugby. Är man intresserad av att veta mer om den gotländska naturen så kan man ta sig ett besök på Naturum Gotland. Där är det en stenlada som byggdes på tidiga 1800-talet, de har byggt en modern utställning som handlar om just Gotlands natur. De har också olika evenemang som sker bland annat fågelexkursioner och botanikveckor.

För upptäckaren

Skulle man vilja se gamla byggnader och ruiner så finns det en del att leta upp. Bland annat Drottens ruin. Detta är en kyrka som byggdes på 1200-talet. En annan ruin är St. Clemens ruin. Byggdes troligen runt 1060 och den har mäktiga valv och kolonner. Vill man utforska kalkbrott så är den Blå lagunen en sådan. De flesta kalkbrott är numera vattenfyllda, även denna. Så det är en populär badplats på somrarna. Blå lagunen ligger i Fleringe. Ett annat kalkbrott i Fleringe är Brottet, men den till skillnad från Blå lagunen är inte så populärt att bada i.

Medeltidsveckan

Vecka 32, varje år så sker ett av Sveriges mest kända kulturevenemang: Medeltidsveckan i Visby. Man kastas tillbaka till medeltiden och för umgås med adelsmän, gycklare och massa fler. Det är alltifrån sagostunder, gatuteatrar till tornerspel. Det finns även en marknad där de säljer saker av läder, rustningar, smycken och massa mer. Enligt arrangörerna själva så anser det att marknaden är festivalens hjärta. Vill man vara en av dem som står på marknaden, eller vara en av dem som står på programmet så går det att anmäla sitt intresse här. Där finns det även information om hela festivalen. Vill man åka dit så kan man passa på att tälta i deras tältby. Då upplever man inte bara medeltiden på dagen utan dygnet runt. Det går bra att även ha med en husbil om man önskar.

Medeltidsveckan

Detta är enbart ett axplock av vad man kan se och uppleva om man är på Gotland. Varför ska man lämna Sverige när det finns så mycket spännande man kan se här? Nästa destination: Gotland.