Nattliga besök vid hällristningar och gravfält

Nu ska jag berätta om en rolig sak man kan göra när man är på semester, eller för den delen om man befinner sig i Bohuslän. Alla känner nog till hällristningarna i Tanumshede, men få har besökts platsen som jag har gjort. Det kom sig faktiskt av att jag hörde en tjej berätta för ganska länge sedan om när hon var där som barn. Hennes syster gillade mystik och hade övertalat pappan i familjen att besöka hällristningarna nattetid. Vad kan väl vara mer spännande att besöka sådana historiska platser en natt med dimma? Jag gillade hela tanken och idén och genom åren har jag tänkt att jag borde sätta upp det på min lista över saker att göra inom Sveriges gränser. Visserligen har jag flera gånger besökt Göteborg, men jag har dessutom inte haft möjlighet att ta mig upp till Tanumshede för min lilla utflykt. Förrän för ett tag sedan. Det blir precis som man har tänkt sig. Känslan blir lagom kuslig och det är inget jag rekommenderar att man gör själv, för på ett sätt känns det som att de gamla vikingarna vaknar till liv igen. Jag hade turen när jag var där att få lite extra spänning med dimma som trängde sig igenom flöt som ett lite nervpirrande täcke genom landskapet. På riktigt. Det blev en extraordinär kväll kan jag säga. Jag var inte själv där utan det kom även några andra spökjägare, om jag får kalla mig själv det och vi hade riktigt roligt. Vi var som ute efter samma sak. Känslan av den där gåtfulla mystiken. Jag kan passa på att berätta lite om platsen, som självklart går att besöka dagtid. Den är intressant och är mest känd för alla sina hällristningar. Tiden letar sig tillbaka redan på bronsåldern just på den här platsen har det lämnats otroligt många lämningar. Det kan nog vara så att alla hällristningar gjort att marken har fått vara orörd och att utgrävningar har kunnat ske på en relativt orörd mark. Det är roligt för oss för vi kan ta del av en fantastisk historia.  Åker man hit på dagen finns det museum som är öppet och här finns både café och butik.

Mer än bara hällristningar

Tanumshede som plats är också värt några dagars besök. Den lilla staden erbjuder mer än hällristningar. Här finns en slottsruin att besöka, en fantastisk kustlinje där det finns möjlighet att paddla kajak eller åka på båttur. Det finns dessutom ett gravfält i Grebbestad som inte ligger långt från Tanumshede. Jag vill passa på att erkänna att jag faktiskt gjorde ett nattligt besök även här. Det är riktigt spännande och mer än en gång blir man rädd när det prasslar till i löven. Något man kan säga om de nattliga besöken är att de faktiskt är gratis. Det jag skulle önska är att jag kunde ta bättre bilder, men det är som det är. Det här var lite mer personligt berättande och jag tänkte att jag faktiskt inte kan skriva i saklig form när jag vill förmedla en känsla i texten.

Mer än bara hällristningar