Medeltida intressen

Det är något speciellt med medeltiden, jag vet inte riktigt vad det är som lockar men både för mig och mina vänner i medeltidsföreningen så känns det nästan som om vi lever där ibland. Framförallt de gånger vi åker på medeltidsmarknader tillsammans. Det gör vi så fort vi får chansen. Då inte bara i Sverige utan Europa över. Jag ska berätta lite mer om en spansk medeltidsmarknad men först vill jag förklara lite mer om kläderna vi bär. Vårt sällskap bär medeltida kvinnokläder från hela medeltiden, från och med Hedebyklänningen (inspirerad av vikings kläder) och efter det med 1500-talets plagg. Alla våra historiska kostymer är gjorda enligt medeltida mode och baserade på historiska källor. Tack vare detta kommer varje kvinna som letar efter en medeltida klänning att hitta vad hon behöver genom oss.

Medeltida kvinnligt mode

Det finns inget sådant som en speciell medeltida kvinnlig kostym som alla bar. Under den sena medeltida perioden, mellan 13- och 1500-talet, genomgick medeltida klänningar och andra kläder många förändringar. Kläder på 1300-talet, medeltida klänningar i första hand, var vanligtvis lös och inte utrustade medtajt body till överdel. Runt mitten av 1400-talet började medeltida klänningen förändras och blev mer välutsmyckad. Sedan slutet av 1400-talet började kvinnornas ytterkläder framstå som mycket rymliga, fästes med bälte under bröst. Sådana medeltida klänningar användes bland andra typer av kläder och tillsammans skapades ett brett utbud av medeltida kvinnokläder. Inom gruppen har vi vardagskläder och domstolskläder. Dessutom ett brett utbud av medeltida ullrockar, oumbärliga under kalla, blåsiga dagar. Medeltida skor för kvinnor finns i två kategorier och båda var sydda för hand. Det är rätt lätt att hitta medeltida kläder för oss eftersom vi känner till måna butiker som är speciliserade på dem och därför även erbjuder många mönster och färger i tyg, både ull och linne. Vår favoritbutik har ett sortiment som består av medeltida klänningar för kvinnor med både långa och korta ärmar, bundna på framsidan eller sidorna, välutrustade eller lösa, representativa eller lediga. Perfekt för en domstols medeltida klänning, pilgrimer eller stadskläder. Om man inte är van så kan det vara lite svårt att klä på sig en medeltida damdräkt, men det är inga problem eftersom vi alltid hjälps åt. Det är en fördel om man köpt klänningen skräddarsydd från butik dock, då är den inte bara perfekt anpassad till kroppen, men också historiskt korrekt.

Att bo som en riddare

Att bo som en riddare

En annan sak vi alltid har med oss när vi reser runt på medeltida marknader är medeltida tält. Faktiskt så syr vi och säljer ett brett utbud av historiska tält och riddartält vid olika medeltida evenemang eller turneringar. De flesta av dagens medeltida evenemang äger rum utomhus och deltagarna spenderar sin tid främst i lägret. Det här är den plats där de sover, äter, förbereder för turneringar och stridstagningar. Tält är ett skydd som används av människor sedan gamla tider, och det var därför lägret blev ett viktigt element i den historiska återuppbyggnaden. Under åren har tältet förändrats med avseende på dess konstruktion och utseende. Medeltida tält användes bland annat av riddare under väpnade expeditioner, både sommar och vinter. De var en del av medeltida läger. Av den anledningen så har vi även funnit ett sätt att ställa upp och hyra ut medeltida tält till andra som reser till olika events. Det har blivit en jättesuccé.

Spanska medeltiden

Sist vi reste tillbaka i tien så var det vid en spansk medeltidsmarknad. Spanska städer håller ofta medeltida evenemang och marknader. Dessa festliga händelser är särskilt vanliga på sommaren och kombinerar historia, kultur och festligheter. Trubadurer, gycklare, köpman, riddare, jonglörer och vackra möer, på många ställen i Spanien tar dessa karaktärer över gatorna i flera dagar för att kasta oss tillbaka till medeltiden. I hela Spanien finns medeltida marknader som återskapar atmosfären, traditionerna och händelserna i den perioden i historien. Några av dem har blivit stora festliga händelser som lockar stora folkmängder av besökare. Dessa är i allmänhet populära händelser. De flesta av lokalbefolkningen deltar med verklig entusiasm, bär exakta kostymer, deltar i stagningar av legender och strider, lagar traditionella medeltida rätter och så vidare. För att lägga till atmosfären är gatorna dekorerad med flaggor och banderoller och marken är täckt med halm. Jag får ofta frågan om vad jag skulle sakna när det kommer till moderniteter om jag verkligen bodde på medeltiden. Ja, förutom de självklara sakerna som kyl och frys och sånt. Sist när en journalist ställde frågan så svarade jag att jag skulle sakna min mobil. Det i sig är inte jättekonstigt men det som kom sen var hon inte inte förberedd på. Jag sa att jag skulle sakna den eftersom jag inte skulle kunna spela mina äventyrsspel eller spelmaskiner, och inte heller kunna träna hjärnan med korsord. Från min sida var det sista mest ett skämt, men det uppfattade hon inte utan tog med citatet i artikeln och det blev en riktig snackis. Men det kan jag bjuda på!