Marknader i Skåne

För den som gillar att åka på marknader kan det vara roligt att veta lite om bakgrunden till hur marknader kom till. I Skåne finns många marknader att besöka och det är sällan långt till någon under sommarhalvåret. Det var under 1500-talet som knallar började åka runt och sälja på marknader. Förr i tiden såldes mest hemslöjd och saker knallaren tagit med sig från den lokala orten. De hade handelstillstånd för att sälja och färdades ofta över stora områden. På 1900-talet började marknaderna i den formen avta och kom att bli som de vi har idag på många ställen runt om i Sverige.

Kiviks marknad

Sveriges äldsta marknad finns i Kivik. Hit kommer årligen runt 1000 knallar och marknaden besöks varje år av massor med människor. Det är lätt att fastna för Kiviks marknad för här är det verkligen en familjefest som upplevs under ett besök. Det som gör den här marknaden speciell ä att det förutom en sto marknadsplats där det gå att köpa allt mellan himmel och jord även bjuds på spännande uppträdanden och roliga karuseller. Det är verkligen en speciell marknad för de som gilla marknader och har man missat den tidigare år är den helt klart värt ett besök.

Sjöbo marknad

Det här är också en av Sveriges största. Den besöks årligen av runt 150 000 besökare och med tanke på att den har funnits sedan 1864 ä det förståeligt. Här samlas varje år 600 knallar för att sälja. Förr i tiden var det här en hästmarknad, men efter hand ha den övergått till att vara en vanlig marknad. Faktum är att den sista hästmarknaden i Sverige anordnades just på Sjöbo marknad. Den lever kvar och även om antalet knallar sjunkit något genom åren är den fortfarande så stor att den räknas som en av Sveriges största. Till skillnad från många anda marknader är Sjöbo marknad bara en dag även om det anordnas en förmarknad dagen innan. Marknaden är alltid tredje fredagen i juli varje år. En av de saker som gör Sjöbo marknad extra populär bland besökare är att utbudet av hantverk är större än på många andra marknader.

Helt klart är det är konkurrens mellan Kivik och Sjöbo, men inget tyder på att båda marknaderna får plats för båda marknaderna har stadigt ett högt besökarantal.

Loppisana i Malmö

De senaste åren har det blivit otroligt populärt med loppmarknaderna som anordnas varje söndag i Malmö. Här säljs både gammalt och nytt och för den som själv vill sälja går det bra att boka ett bord. Första åren anordnas de här loppisana på Drottningtorget i Malmö, men efterhand har de kommit att utökas till att anordnas även på fler platser runt om i staden. Förutom den vanliga loppisen har Malmö tagit det steget längre och anordnar även en marknad där det säljs saker och kläder inriktade på barn. Det är helt klart en populär tillställning både för de som vill köpa och för de som behöver bli av med saker. Skillnaden mellan de andra marknaderna är att det på loppisarna säljs begagnade saker från privatpersoner.

Marknader är en bra underhållning där man kan göra något med budgetkassa och har man tur kan man göra riktiga fynd.