Marknader i Norra Sverige

Det finns några gamla hederliga marknader. På marknaderna går det att köpa både nya roliga saker och hantverk som personer har gjort. Ofta har marknaderna några års tradition bakom sig och det är mycket av en folkfest att åka på dem. Många av knallarna, försäljarna, har varit med i många år och åker runt hela Sverige och säljer varje sommar.

Ockelbo marknad

En av de största marknaderna som finns att besöka  i Sverige idag är Ockelbo marknad. Här träffas 500 knallar för att sälja varor och ett tivoli slår upp portarna varje år. Marknaden växer för varje år och vill man besöka den gör man det med ungefär 150 000 andra personer. Den här marknaden har verkligen hittat till hjärtat av marknader och kan leva upp till allt som behövs med en äkta svenska marknad. Härifrån kan man gå hem med en sockervadd i handen efter att ha åkt karusell och köpt roliga saker. Den här marknaden anordnas alltid helgen efter midsommar och det är bara att planera in för att göra ett besök på en av de största marknaderna och få lite av det gamla Sverige.

Pajala marknad

Den här marknaden är nog Sveriges nordligaste och har anor ända tillbaka till 1700-talet. Idag handlas det antagligen till största del andra varor än i början även om en del norrländskt hantverk finns kvar än idag. Den här marknaden får ungefär 300 knallar som kommer hit och besöks av runt 45 000 personer. Det här är en marknad för den som vill ha det lite lugnare. Den största anledningen till att marknaden inte besöks av fler beror nog på att det geografiska läget. Marknaden är välplanerad och har anor långt bak i tiden.

Åsele marknad

Det här är en riktigt stor marknad som anordnas tredje helgen i juli varje år. Varje år hittar ungefär 150 000 personer till marknaden som har hållits sedan 1648. Marknaden har blivit ett besöks mål av både svenskar och norrmän och med den långa historian bakom sig är det lätt att första att marknaden lever än idag. Åsele marknad hölls i början i januari då det var lättare att ta sig hit vintertid. Marknaden började hållas sommartid på slutet av 1800-talet eller början på 1900-talet och den slutade helt att hållas vintertid 1928. Det finns mycket kuriosa och roligt att läsa på om marknaden för den som gillar historia. Bara att marknaden har hela 1300 marknadsstånd att erbjuda sina besökare säger en hel del om marknaden.

Junsele marknad

Det här är en liten marknad i byn Junsele i Sollefteå kommun. Hit kommer runt 75 knallar och även om marknaden har relativt många besökare är det lagom för att inte bli överhopad av människor under sitt besök. Marknaden är lite yngre än de andra som nämnts här och har anordnats under 30 år. Det är en uppskattad marknad av besökarna och ett besök kan kombineras med att man även besöker djurparken som ligger i byn. Det är en lite mindre djurpark till antalet djur, men de lever bra i i fina stora hängn.