Fantastiska slott i Södermanland

Vi har en uppsjö av fantastiska slott i hela Sverige, men en plats jag har upptäckt har lite extra fina är just Södermanland. Anledningen till att utbudet är så stort beror till stor del på att inget blev sönderbombat under världskrigen och idag är det flera som är öppen för allmänheten att besöka och eventuellt bo på.

Häringe slott

Det här är slottet för den som vill passa på att njuta av sin vistelse på landet och mest populär har det blivit att besöka slottet bland hundägare. Med tanke på att hundarna erbjuds en egen meny och får tillgång till en viloplats i form av säng är det inte så konstigt. Häringe passar även andra. Sommaren är helt klart mest populär bland besökare och att ligga i poolen framför slottet och bara njuta av miljön är fantastiskt avkopplande. All miljö runt slottet är lika fantastisk som den bör vara när det är i en slottspark. Slottet ligger nära Stockholm och här finns allt från konferenser till avkopplande weekends. Priset är förhållandevis bra med tanke på den höga standarden och vad som erbjuds. Jag kan helt klart rekommendera en brunch på hotellet om man inte vill spendera en natt här. Det finns mycket att uppleva i omgivningen runt omkring som går lika bra att avnjuta genom en promenad.

Södertuna slott

Vill man ha lite mer avkoppling och njuta av SPA och annan skön behandling kan det vara värt att ta sig till Gnesta för att spendera lite tid på Södertuna slott. Det är exklusivt, men för den som vill ta hand om sig själv över en weekend utan att resa långt är det perfekta resmålet. Slottet är beläget precis vid Frösjön och den härligt lantliga luften gör sitt till för en perfekt vistelse. Det anordnas aktiviteter året runt och vintertid erbjuds det bland annat långfärdsskridskor. Sommartid går det att ta en picknickkorg och bege sig ut i slottsparken för en mysigt stund och höra fågelkvittret.  Södertuna slott byggdes på 1700-talet och det märks på den vackra arkitekturen och slottsparken. Slottet har fått många utmärkelser för att vara bästa slottshotellet i Sverige. Det här är platsen för den som gillar att bli bortskämd och omge sig med lyx och flärd under en helg.

Gripsholms slott

Det här är ett slott som har anor ända tillbaka till 1300-talet och slottet i sin nuvarande form byggdes i början på 1500-talet av Gustav Vasa. Här finns en borg för att skydda mot fiender. Slottet ligger strategiskt vid Mälaren för att kunna ha en bra placering gentemot Stockholm. Idag förvaltas slottet av svenska staten och Gripsholms värdshus som ligger nära finns än idag och har funnits sedan 1500-talet. På slottet finns inget hotell eller boende, men för den som vill bo nära är det på Värdshuset som det erbjuds hotellrum.

I slottsparken finns ett hjorthägn där det idag bor över 100 hjortar och slottsparken är helt klart värt ett besök likväl som att gå runt inne på hotellet. Slottet är stort och ett av de äldsta som går att besöka idag.