Elitloppet

Få saker går upp emot att uppleva Elitloppet på plats. Känslan när 30 000 personer hejar på i upploppet av finalen. Känslan och gåshuden är på max. Elitloppet är verkligen en sann folkfest. För de som jobbar med den börjar arbetet redan tidigt efter att loppet gått och planerna inför nästa års lopp är i full gång. Det kommer folk från hela världen, öl i kubikmeter ska levereras, mat för miljoner ska serveras och mest av allt – rätt hästar ska bjudas in. Elitloppet är ett av de tre största loppen i världen som går en gång om året.

Elitloppet genom historien

Elitloppet är ett av de mest prestigefyllda travloppen som körs i världen. Det körs alltid sista söndagen i maj och det första loppet gick av stapeln 1952. Varje år bjuds det in 16 hästar som får chansen att vara med. Först går två kvalheat där de fyra bästa i varje heat går vidare och finalen går lite senare på eftermiddagen. Under elitloppshelgen går flera prestigefyllda lopp och helgen är fullspäckad med stjärnor både vad gäller kuskar, hästar och montéryttare. Första gången loppet gick av stapeln var förstapriset 30 000:- och idag har prissumman stigit till hela tre miljoner kronor.

Elitloppet för besökaren

Det gäller att vara på plats i tid. Grindarna öppnar runt klockan nio på morgonen och de första platserna försvinner inom en minut vid insläppet. Det är såklart om man sitter på vanliga platser. För den som vill ha lite mer går det att boka platser i någon av alla restauranger, men även där gäller det att hänga på låset och boka snabbt.  Betänker man sedan att det kommer folk från hela världen för att se loppet förstår man att platserna försvinner snabbt.
Allt runt Elitloppet är gjort för att besökaren ska få en suverän upplevelse. Närheten till Stockholm gör att helgen lätt kan kombineras med annat än trav. Det går transferbussar från Stockholm city och många researrangörer anordnar paketresor.

Solvalla är en plats man längtar tillbaka till

Ett besök på Elitloppet är mer än bara trav och Solvalla som travbana är ett ställe som kan skapa en stämning man längtar tillbaka till. Det är lätt att bara se trav som spel, men att befinna sig på plats och bli en del av loppet är något alldeles speciellt. Det är klart att man inte behöver åka varje år, men några gånger i livet är det helt klart värt. Väljer man att åka med kollektivtrafiken kan man känna den glada stämningen på vägen till och från.

Det är travlopp hela helgen och för den som gillar mer party rekommenderas även ett besök på lördagen när V75-loppen går av stapeln. Det är lite mer som en förvärmning för vad som väntar på söndagen.

Upploppet på Elitloppet är något alldeles speciellt och det går knappt med ord att beskriva hur det är. Det måste nästan upplevas på plats för att få en äkta känsla av den härliga folkfesten. Kom ihåg att redan nu boka in nästa söndag sista helgen i maj. Det är då det händer.