Att göra i Kiruna

Kiruna är en tätort i nordligaste Sverige. Det är den största tätorten i Lappland och har drygt 17 000 invånare. Tack vare att orten ligger lokaliserad mellan två berg har staden en stor järnmalmsfyndighet och är ett utpräglat gruvsamhälle. Klimatet hör till det så kallade subarktiska inlandsklimatet, som präglas av snö och kyla halvårsvis och mer milt klimat under andra årshalvan. Precis som i andra delar av Sverige har golfströmmen en viktig roll, men också Kirunas torra luft och en klimatanpassad stadsplanering. Dessa leder tillsammans till att orten har ett ganska milt klimat trots sin nordliga lokalisation. Kiruna har både midnattssol under sommarhalvåret och polarnätter under vintern. Att ta sig till Kiruna kan göras med såväl bil, tåg och buss eller flyg. Bilresan tar ca 13 timmar, och om man flyger finns det en flygplats lite utanför staden.

Kirunas näringsliv bygger framförallt på gruvorna. Idag är bara en av gruvorna i drift. En annan industri som satt Kiruna på kartan är att det pågår rymdforskning i området. Ett antal kilometer ifrån staden ligger nämligen en raketbas och en satellitdata-mottagningsstation. Det finns också en institution för rymdfysik som forskar kring norrsken.

Turism

Aurora Borealis, det vill säga norrsken, är ett fenomen som gör att mängder av människor drömmer om att besöka Sveriges nordligare delar så som Kiruna. Detta är ett naturfenomen då man kan se dansande ljus på himmelen. En mycket välkänd plats för att se norrsken är Abisko. Abisko ligger ungefär en timma ifrån Kiruna och är därför ett utflyktsmål för besökare i området.

En annan attraktion i området är Abisko nationalpark. Parken är omgiven av vackra fjäll, full av blommande fjällängar och vilda forsar. Fjällfloran och de olika djur- och fågelarterna som finns i parken är mycket imponerande. Parken har blivit en nationalpark för att detta område med högnordisk fjällnatur skall bevaras. Här finner man Skandinaviens största fjällsjö, Torneträsk. Platsen är mycket vacker och lämpar sig för aktiva turister som vill ha en otrolig naturupplevelse. Här kan man ta del av midnattssolen i en fantastisk miljö. Utsiktsplatsen Nuolja är en annan sak som lockar turister.

I närheten av Kiruna finner man det världskända ishotellet i Jukkasjärvi. Beläget ett par mil öster om Kiruna finner man världens första ishotell. Detta är en turistattraktion som varje år anläggs vid Torne älvs strand. Hotellet uppfördes efter att en japansk konstnär gjort flera isskulpturer på platsen. Inspirerad av detta hölls sedan en is-utställning i en igloo av konstnären Jannot Derid. Hotellen i Jukkasjärvi var fullbokade, så några av besökarna till utställningen frågade därför ifall de kunde få övernatta i utställningsiglon. De fick tillåtelse och därmed föddes idén om att konceptet skulle vara mer bestående. Hotellet byggs upp varje år och ändrar då design. Hotellet har dock alltid en bar, en kyrka samt ett antal hotellrum och sviter. Totalt kan 100 personer bo på hotellet. Sedan 2017 har man, tack vare kylteknik, bevarat hotellet hela året runt.

Området kring Kiruna är fullt av vackra miljöupplevelser och intressanta miljöfenomen. Platsen lämpar sig för aktiva turister som vill ha en annorlunda semesterupplevelse. Det finns otroligt mycket olika saker att göra i Kiruna och utbudet är otroligt stort.